Zadzwoń:
730 102 109- Start
-
Dom i Ogród
add remove
-
Rolnictwo
add remove
- Agrowłókniny add remove
- Hobby add remove
- Kontakt
- Start
-
Dom i Ogród
add remove
-
Rolnictwo
add remove
- Agrowłókniny add remove
- Hobby add remove
- Kontakt
- Agrotkaniny addremove
- Agrowłókniny addremove
- Ekologiczne addremove
- Nawodnienia profesjonalne addremove
-
Nawozy
addremove
- Posypoweaddremove
- Rozpuszczalneaddremove
- Długodziałająceaddremove
- Płynne
- Obornik
- Rolnicze jednoskładnikowe
- Profesjonalne
- Użyźniające
- Stymulujące
- Kredowe - dolomitowe
- Pozostałeaddremove
- Bionawozy
- Opryskiwacze i akcesoria addremove
- Rolnictwo addremove
- Środki ochrony roślin addremove
- Trawy addremove
- Dla domu addremove
- Drabiny addremove
- Folie rolnicze i ogrodnicze addremove
- Grille addremove
- Kosiarki, podkaszarki, inne addremove
- Materiał siewny kwalifikowany addremove
- Maty ogrodzeniowe addremove
- Narzędzia ogrodnicze addremove
- Nasiona addremove
- Nawodnienia profesjonalne addremove
- Oczka wodne addremove
- Palisady, obrzeża, tyczki addremove
- Plandeki addremove
- Przetwórstwo addremove
- Pułapki i trutki na szkodniki addremove
- Rośliny addremove
- Siatki addremove
- Szklarnie i tunele ogrodowe addremove
- Węże ogrodowe i akcesoria addremove
- Worki i opakowania addremove
- Ziemie i podłoża addremove
- Zimowe akcesoria addremove
- Zoologiczne addremove
- Polecamy
- Pozostałe
Książka "Tworzenie destylatów od A do Ż"
- Napisz opinię
Gwarantujemy bezpieczenie i szyfowane płatności
Książka "Tworzenie destylatów od A do Ż" Ewa Kwapisz
Długość 15 cm
Szerokość 2 cm
Wysokość 22,5 cm
Liczba stron: 248
Format: 153x226 mm
Oprawa: szyto-klejona, zintegrowana
Kolor: 4+4
2 wklejane zakładki
Waga 1 egzemplarza: 0,45 kg
Własne alkohole, zarówno czyste, jak i te z charakterem, np. w stylu whisky, rumu, winiaku, grappy czy likieru, to marzenie wielu. Dzięki tej książce z pewnością dużo bliższe spełnienia - pod warunkiem postępowania według zasad gorzelniczej sztuki i w zgodzie z prawem.
Książka "Tworzenie destylatów od A do Ż" autorstwa dr inż. Ewy Kwapisz jest lekturą wyjątkową, ważną i bardzo oczekiwaną - co najmniej z kilku względów:
- Książka odpowiada na potrzeby wszystkich, którzy czekali na kompleksowe i możliwie przystępne opracowanie tematyki tworzenia destylatów w skali mikro.
- Prezentuje wszystkie istotne zagadnienia (od A do Ż) związane z procesem tworzenia destylatów, a dotyczące m.in. surowców, przydatnego sprzętu i akcesoriów, drożdży polecanych w gorzelnictwie, preparatów enzymatycznych i pożywek, przyrządów i metod pomiarowych, dokonywania niezbędnych obliczeń, zasad przygotowywania zacierów, prowadzenia fermentacji i destylacji, oczyszczania i doprawiania destylatów, radzenia sobie z ewentualnymi problemami.
- Ujmuje temat destylacji z uwzględnieniem obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa - jest adresowana zarówno do zainteresowanych tematyką destylacji od strony teoretycznej, jak i do osób chcących tworzyć własne destylaty w ramach dopuszczonych przez prawo.
- Łączy aspekty praktyczne destylacji, proponowane rozwiązania techniczne oraz produktowe z charakterystyką najbardziej popularnych alkoholi powstających z wykorzystaniem destylacji. Dzięki temu książka jest podręcznym kompendium wiedzy zarówno o destylacji, jak i o jej efektach - uznanych, cenionych w świecie destylatach.
- Przedstawia kwestie dotyczące zacierów zbożowych oraz nastawów owocowych i cukrowych, jak również zasady tworzenia destylatów z nalewów owocowych i ziołowych, na bazie alkoholu akcyzowanego - co z pewnością docenią hobbyści chcący tworzyć własne trunki tego typu.
- Zawiera zestaw 30 przepisów - z podziałem na receptury dla osób z uprawnieniami do prowadzenia rzemieślniczej destylacji oraz dla domowych hobbystów. Dla tej drugiej grupy bazą do tworzenia własnych trunków jest alkohol zakupiony w sklepie - zazwyczaj spirytus, brandy, wódka lub wino. Zamieszczone w poradniku receptury to imponująca różnorodnością propozycja, obejmująca zarówno alkohole czyste, jak i te o bardziej złożonej charakterystyce (whisky, brandy), różnego typu alkohole aromatyczne (typu gin, geist, ouzo, pastis) oraz likiery owocowe, kawowe bądź kakaowe.
Książka doskonale wypełnia na rynku wydawniczym lukę, jaką dawało się zauważyć w polskich publikacjach na ten temat. Złożona, wieloaspektowa i pod wieloma względami trudna problematyka tworzenia destylatów doczekała się oto opracowania ambitnego w swym zamyśle, które z pewnością zainteresuje zarówno praktyków, zwłaszcza początkujących w realizowaniu swojej pasji, jak czytelników chcących poznać czysto teoretyczne aspekty wyrobu różnego rodzaju destylatów. Praca nad publikacją wymagała znalezienia właściwego „klucza” - dostępnego zarówno dla osób już posiadających niezbędne uprawnienia do wytwarzania tego typu trunków w mikroskali, ale wciąż szukających inspiracji, jak i dla pasjonatów planujących uzyskanie takich uprawnień. Książka wskazuje także możliwości dostępne dla coraz liczniejszej rzeszy domowych hobbystów, zainteresowanych destylowaniem w granicach obowiązującego prawa, z wykorzystaniem zakupionego alkoholu z akcyzą.
Autorka skoncentrowała się na przedstawieniu spójnej koncepcji działań prowadzących do uzyskania wysokiej jakości destylatów. Z wielu znanych doświadczonym praktykom możliwości, wybrała sprawdzone rozwiązania i produkty, ułatwiające satysfakcjonujące wejście w świat destylatów, poznanie specyfiki ich tworzenia i odkrywanie własnej kreatywności w tym zakresie.
Książka zawiera zestaw przepisów, specjalnie opracowanych z myślą zarówno o posiadaczach uprawnień do destylacji, jak i o osobach nie mających takich możliwości, a chcących zgodnie z prawem doświadczyć emocji tworzenia tego typu trunków. Tej drugiej grupie dedykowana jest propozycja sporządzania destylatów z nalewów.
Struktura książki:
- wstęp i krótkie spojrzenie na historię gorzelnictwa;
- prawne aspekty gorzelnictwa w Polsce;
- gorzelnictwo w skali mikro;
- istota i produkty fermentacji, wykorzystywane surowce;
- istota i produkty destylacji, wyroby alkoholowe;
- sprzęt i akcesoria;
- preparaty enzymatyczne, drożdże stosowane w gorzelnictwie i pożywki dla drożdży;
- pomiar podstawowych parametrów – przyrządy i metody;
- dokonywanie niezbędnych obliczeń;
- przygotowywanie zacierów gorzelniczych, opieka nad procesem fermentacji;
- aspekty techniczne, destylatory i opieka nad procesem destylacji zacierów;
- oczyszczanie, dojrzewanie i doprawianie destylatów;
- wady destylatów i najczęściej popełniane błędy;
- wódki czyste, gatunkowe, naturalne;
- wódki z destylowanych nalewów;
- 30 przepisów;
- zakończenie, słowniczek i literatura.
Specyficzne kody
- EAN13
- 9788395643118
Thank you for the reviews ! Your comment is submitted
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Symbol: 313030
Szerokość produktu: 22.5cm
Głębokość produktu: 0.1cm
Wysokość produktu: 32.0cm
Symbol: 313015
Szerokość produktu: 16.0cm
Głębokość produktu: 0.1cm
Wysokość produktu: 32.0cm
Symbol: 313015
Szerokość produktu: 11.5cm
Głębokość produktu: 11.5cm
Wysokość produktu: 18.5cm
Średnica górna : 21mm
Długość : 39mm
Ilość : 100 szt
Szerokość produktu: 37cm
Głębokość produktu: 33cm
Wysokość produktu: 27cm
Symbol: 313130
Szerokość produktu: 15.7cm
Głębokość produktu: 15.7cm
Wysokość produktu: 18.5cm
Symbol: 313016
Szerokość produktu: 25.3cm
Głębokość produktu: 17.9cm
Wysokość produktu: 20.4cm
Korek przeznaczony jest do:
- Balon 25L w koszu wiklinowym
- Balon 50L w koszu wiklinowym
Symbol: 311103
Szerokość produktu: 7.0cm
Głębokość produktu: 2.8cm
Wysokość produktu: 22.4cm
Szerokość produktu: 7.3cm
Głębokość produktu: 3.2cm
Wysokość produktu: 32.3cm
W skład zestawu wchodzą:
- siatka wędliniarska 1 m
- zioła do szynki piwnej
- zrębki wędzarnicze 100 g
- termometr wędliniarski
- saletra potasowa.
Długość 15.3 cm
Szerokość 2.7 cm
Wysokość 22.6 cm